Ohjeita palstaviljelijöille
9.6.2015
Tiedoksi palstaviljelijöille
Liedon kunnan viljelypalstoilla voi viljellä vihanneksia, juureksia, yrttejä, kukkia ym. kasveja.
Palstat muokataan keväisin ja syksyllä ne kynnetään, joten niillä voi viljellä ainoastaan yksivuotisia kasveja.
Palstat sijaitsevat Kirkkotien ja Aurajoen välissä kirkosta asemalle päin.
Palstojen koko ja hinta:
0,5 aaria = 5 metriä x 10 metriä = 50 m2. Hinta 10 euroa.
1 aari = 10 metriä x 10 metriä = 100 m2. Hinta 15 euroa.
Myös useamman aarin varaaminen on mahdollista. Hinta 15 euroa/aari.
Palstat on valmiiksi mitattu ja numeroitu.
Palsta maksetaan käteisellä jakotilaisuudessa. Myöhemmissä varauksissa palsta maksetaan Liedon 4H-yhdistyksen tilille numero 471310-217784. Kirjoita maksun viestikenttään oman viljelypalstan koko ja numero.
Palstalla on kastelumahdollisuus. Kylvö- ja istutustyöt voi aloittaa heti, kun viljelypalstat on jaettu. Palstaviljelijät käyttävät viljelyssä omia välineitä ja hoitavat itse palstansa lannoituksen.
- Viljelypalsta on otettava käyttöön kahden viikon kuluessa jakotilaisuudesta tai ainakin sen rikkaruohot pitää silloin poistaa.
- Kylvövaot ja penkit kannattaa laittaa joen suuntaisesti, jotta rankkasade ei vie viljelymaata mennessään. Näin sadevesi imeytyy tehokkaammin maahan.
- Palstaviljelijän pitää korjata sato ja siivota palsta 30.9. mennessä (narut, työkalut, muovit, harsot, ym. pois ennen syyskyntöä).
- Palstakepit jokainen jättää niille varattuun paikkaan palstan reunalle seuraavan kesän käyttöä varten.
Palstat sijaitsevat seläkkäin niin, että palstojen välissä on puoli metriä (50 cm) leveät käytävät tieltä jokea kohti.
Sekä oma viljelypalsta että sen vieressä oleva käytävä on pidettävä puhtaana rikkaruohoista. Peltovalvatti, leskenlehti ja juolavehnä pysyvät parhaiten kurissa, kun estetään yhteyttämisvarren kasvu maan pinnalle.
Rikkaruohojen torjuntaan voi käyttää pitkävartista kiinteäteräistä haraa. Ainakin Liedon Tokmanni myy teleskooppivarrella kyseistä haraa (hinta noin 17 euroa).
Savimaa on Liedossa ongelma, koska kastelu kovettaa saven. Siementen kylvövakoon kannattaa laittaa hiekansekaista ruokamultaa tai turvetta itämisen varmistamiseksi.
Kastelu tapahtuu kastelukannun avulla palstalla olevista vesisäiliöistä. Monet kasvit vaativat päivittäistä kastelua. Kastelu kannattaa suorittaa illalla, jolloin vettä ei haihdu ilmaan ja se imeytyy parhaiten maahan.
Kuivana keväänä jotkut palstaviljelijät istuttavat niin sanottua lapioperunaa. Istutuksen jälkeen maa näyttää viljelemättömältä, mutta kosteus pysyy paremmin maassa ja peruna lähtee hyvin kasvuun. Peruna vaatii kuitenkin aina penkin ja vähintään kaksi multausta kesässä.
Pakkanen voi yllättää syksyllä, joten se kannattaa ottaa huomioon, jotta sato ei palellu. Pientä hallaa vastaan viljelykset voi suojata harsolla.
Palsta-alueella vierailevat metsäkauriit, jänikset, harakat ja varikset, joten harsot kannattaa kiinnittää hyvin. Harakkakin pystyy vetämään huonosti tuetun harson pois penkkien päältä.
Autoja ei saa ajaa palstalle. Kielto on ehdoton. Liittymä on niin sanottu maatalousliittymä ja tarkoitettu vain maatalouskoneille.
Lisätietoja antaa Taina Päätalo lieto@4h.fi tai 050 352 1968.