Kerhojen ohjaajille

Hei kerhonohjaaja!

Täältä löydät hyödyllisiä asioita kerhojen suunnitteluun ja ohjaamiseen.

Kerhonohjaajan muistilista:

  1. Tee turvallisuussuunnitelma kerhon päiväkirjaan, jos sitä ei ole tehty.
  2. Lähetä kerhon ohjelma oman kerhon ohjaajien ryhmään. 
  3. Muista merkitä kerhon päiväkirjaan jokaisella kerhokerralla osallistuneet kerholaiset. Merkitse myös sinun ja muiden ohjaajien osallistumispäivät samalle sivulle palkkion maksua varten.
  4. Muista tiedottaa kerhon ohjelmaan liittyvistä asioista ja muutoksista ajoissa kerhon omassa WhatsApp-ryhmässä, jotta kerholaisilla ja huoltajilla on riittävästi aikaa varautua.
  5. Kerhokerran päätyttyä varmista, että kerhotilat ovat siistit. Varmista, että ovet ovat lukossa ja ikkunat kiinni.

Kerhon turvallisuussuunnitelma:

Turvallisuuden takaaminen on kerhotoiminnassa tärkeää. Ohjaajan tulee miettiä toiminnan riskejä sekä tehdä kerholle turvallisuussuunnitelma yhdessä 4H-yhdistyksen työntekijän kanssa. Turvallisuussuunnitelma pohja löytyy kerhon päiväkirjasta sekä Turvallisesti kerhossa -tallennettavista ja tulostettavista tiedostoista.

Osaava kerhonohjaaja -koulutus:

Kerhonohjaajat ovat poikkeuksetta innostuneita harrastuksestaan. Innostus ja halu touhuta lasten kanssa kantavat ohjaamisessa pitkälle. Parhaiten sinut kerhonohjaajan uran alkuun siivittää kuitenkin osallistuminen Osaava kerhonohjaaja -koulutukseen. Se antaa varmuutta ja eväitä omaan ohjaamiseesi. Koulutus on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille. Koulutuksesta saat digitaalisen osaamismerkin, todistuksen ja opintopisteitä. Seuraavan koulutuksen ajankohdan löydät seuraamalla Kurssit-sivua.

Oppaat:

  • Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen opas.

  • Mitä tehdä jos ryhmä on iso ja tila pieni? Miten puutun kiusaamiseen? Miten saan hiljaiset ja vetäytyvät lapset mukaan? Hei hulinaa -opas auttaa!

  • Jos tuntuu että oma leikkivarastosi on käytetty tyhjiin, uusia ideoita löydät Leikitään yhdessä -oppaasta.

Kerhomeili:

Jäsenrekisterin kautta saat Kerhomeili -uutiskirjeen sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla 4H-kerhotoiminnasta. Kerhomeilissä saat myös vinkkejä ohjaajana toimimiseen.

TOP-tehtäväsivusto

https://www.toptehtavat.fi/

TOP-tehtäväsivusto on kerhonohjaajille ja ammattikasvattajille suunnattu, myös lapsille avoin tehtäväpankki. TOP tulee sanoista tekemällä oppii parhaiten. Sivusto koostuu yli 1 000 alakouluikäiselle suunnatusta, pedagogisesti pohditusta tehtävästä.  

Kerhonohjaajat, aikuisohjaajat ja 4H-yhdistysten toimihenkilöt voivat rekisteröityä sivustolle. Kerholaiset voivat katsella ja tulostaa TOP-tehtäviä sekä katsella kerhon toimintasuunnitelmaa oman ryhmänsä sivulla . 

Lue lisää: https://4h.fi/tekemista/kerhot/top-tehtavasivusto/