Usein kysyttyä
Milloin 4H-dog-, cat- ja petsitteriä tulisi tiedustella?
Sopivaa 4H-sitteriä tulisi tiedustella vähintään kaksi (2) viikkoa ennen toivotun hoidon ajankohtaa. Lomasesonkiaikoina (hiihtoloma, juhannus, heinäkuu, syysloma ja joulu) tiedustelu kannattaa tehdä jo tätäkin aiemmin.
Miksi tiedustelu tulisi tehdä jo kaksi viikkoa ennen hoidon alkamisajankohtaa?
4H-sitteri suorittaa asiakkaan luona tutustumiskäynnin ennen varsinaista hoitoa, jolloin sitteri täyttää asiakkaan kanssa hoitojaksoon liittyvät sopimukset, sekä tapaa hoidettavan lemmikin. Mikäli sitteri hoitaa lemmikkiä omassa kodissaan, on asiakkaan mahdollista suorittaa tutustumiskäynti sitterin luona lemmikkinsä kanssa.
Saanko varmasti 4H-sitterin tarvitsemalleni ajalle?
4H-yhdistys ei määrää sitterien työtehtäviä, vaan he valitsevat työnsä itse. Tästä syystä emme voi luvata, että sopiva sitteri varmasti löytyy. Hyvissä ajoin tehdyllä tiedustelulla voit kuitenkin merkittävästi parantaa mahdollisuuksiasi löytää lemmikillesi sopiva 4H-sitteri tarvitsemallenne ajankohdalle.
Voinko saada koiranpennulleni hoitajan arkipäiviksi, kun olen itse töissä?
Kyllä, sillä vaikka 4H-sitterit ovat pääsääntöisesti koululaisia ja opiskelijoita, jotka voivat ottaa töitä vastaan arkisin noin klo 15.00 alkaen, toiminnassa on mukana myös muutama vanhempi sitteri, jotka voivat tehdä hoitokeikkoja myös päiväsaikaan.
Lähdemme viikoksi lomareissulle, emmekä voi ottaa koiraamme mukaan. Voinko saada koiralleni 4H-dogsitterin koko viikon ajaksi?
4H-dogsitterit hoitavat koiria myös pidempiaikaisesti, eli viikon täysihoito on aivan mahdollinen. Osa 4H-dogsittereistä hoitaa koiria pidempien hoitojaksojen aikana asiakkaan luona ja osa sittereistä voi ottaa koiran myös omaan kotiinsa hoitoon.
Tarvitsemani lemmikkien hoito pitää sisällään koiran ulkoilutuksen ja ruokinnan, sekä kissan ruokinnan ja hiekkalaatikon puhdistamisen. Mikä palveluhinnaston hinnoista on tässä kohtaa se, joka asiakkaalta veloitetaan?
Kun taloudessa on koira, josta peritään oma maksunsa, veloitetaan perheen muiden eläinten hoidosta "ELÄINTEN YHTEISTALOUS" -hinnaston mukaisesti.
Arvioni mukaan yllä mainitun hoidon pystyy suorittamaan kokonaisuudessaan yhden tunnin aikana, joten miksi kissan hoidosta on maksettava erikseen?
Kahden eläimen hoito on vaativampaa, kuin vain yhden eläimen hoito. Tämän vuoksi kahden eläimen hoidosta veloitetaan enemmän ja 4H-sitteri saa siitä myös enemmän palkkaa. Mikäli 4H-sitteri hoitaa koiraa ja kissaa ja hänen työtehtävänään on koiran ulkoilutus, kissan hiekkalaatikon putsaus ja eläinten ruokinta, kuuluu hänen tehtäviinsä kuitenkin aina myös eläimien voinnin tarkistaminen. Palveluhinnaston hinnoissa on siis pyritty huomioimaan sekä työhön kuluvan ajan-, että vastuun määrä.
Onko minun mahdollista ottaa 4H-dogsitter hoitamaan koiraani tunnin sijasta vain puoleksi tunniksi, sillä koirani on tottunut ulkoilemaan vain 20-30 min kerrallaan?
Kyllä, mutta minimiveloitus eläimen hoidosta on palveluhinnaston mukaisesti kuitenkin aina 1h. Vaikka eläimen ns. aktiivinen hoitoaika kestäisikin vain 30 minuuttia, voi sitteri kuitenkin olla eläimen seurana koko tunnin ajan, mikäli omistaja niin halua.
Mikäli asiakas ei kuitenkaan katso tunnin mittaista hoitoaikaa tarpeelliseksi, voidaan 1h hoidon sijasta sopia hoitokäynnistä, jonka aikana eläintä hoidetaan sovitun mukaisesti ja joka on kestoltaan alle tunnin mittainen.
Liedon 4H-dog, cat- ja petsittereiden yhteystietoja voit tiedustella puhelimitse, sähköpostilla tai oheisella lomakkeella.
Taina Päätalo: 050 352 1968
lieto@4h.fi
Voit kysyä eläinhoitopalveluja myös suoraan 4H-yrittäjiltä.
4H-dogsitterin haastattelu
Harvassa työssä tulee vastaan yhtä iloa puhkuvia asiakkaita kuin dogsitterina. Koirien hoito on ollut neljä vuotta 4H-dogsitterina toimineelle Hanna Limanille sekä mieluinen harrastus että työ.
"Dogsittaaminen on todella kivaa ja siitä saa vielä palkkaakin. Parasta on ollut hoitaa monia erilaisia koiria, ja koirista on oppinut paljon."
Useimmiten dogsitteria kaivataan koiran ulkoilutukseen, mutta myös pidempiaikaiselle täysihoidolle on monilla tarvetta. 24-vuotias Hanna on hoitanut koiria pidempiä aikoja sekä kotonaan että koiran omassa kodissa.
"Eniten pidän täysihoidosta asiakkaan luona. Se on helpointa monille koirille paikkojen ja ulkoilutuspolkujen ollessa tuttuja."
Dogsitteria on tarvittu ulkomaanmatkojen ajaksi tai vaikka kun iäkkäämpi asiakas ei ole liukkailla keleillä päässyt viemään koiraa pitkille lenkeille.
"Olen hoitanut myös kissoja ja muutamaa kania viikonlopun yli. Hoitokeikkana on ollut myös seitsemän ulkotarhoissa ollutta huskya."
Hannan perheellä on ollut aina koiria, mutta hän suosittelee rohkeasti lähtemään dogsitterkurssille, vaikkei kokemusta koirista vielä kovin paljon olisikaan.
"Dogsittaaminen on kehittänyt itsetuntoani ja kykyä palvella asiakkaita. Se on opettanut myös itsenäisyyttä."
Hanna tekee eläinten hoitokeikkoja juuri 4H-yhdistyksen kautta, koska töitä voi saada näin helpommin kun omistajilla on jo tiedossa yhdistyksen tarjoavan eläintenhoitopalvelua. Palkan maksusta voi olla myös varma, ja 4H-yhdistyksen tarjoama vakuutus suojaa, jos jotain sattuisi.